Kartplottere er idag vorte vanligt og finne på mindre båter, og er utulig godt hjelpemiddel til og navigertrygt på sjøen.
Med ein slik skjærgård som vi har her på sunnmøre er det nesten eit must med plotter for og navigere trygt på dei værste områda.
Det kjem til stadigheit tester av kartplottere i båtblad, og her er ofte Navionics baserte kartmaskiner som kjem øvst på testlista.
Eg synest det er svært merkligt at ingen har nemnt noko i testene om forskjellane i kartrikkene.
Det er mest fokus på alt mikk-makk funksjoner som folk ikkje har bruk for, og ingen fokus på det som er viktigast nemlig kartmatrealet.
Desverre går det kun an og bruke Navionics kart på dei fleste store kartplotter merker.
Dette er merker som Lowrance, Simrad og Raymarine.
Kvifor dei velger Navionics som kartmatreale finner eg undrende i, men det er meget mulig at heimlande til desse plotterene er Navionics betre en c-map.
Garmin er og gode plottere og bruker Bluechart som bakgrunnskart, og desse har eg ganske lite erfaring med.
Men ut frå det eg har sett i butikken har kartene ofte ikkje rett staving på stedsnamnene, og mangler ÆØÅ.
Eg nemnte det til telefonsamtale ej hadde med ein stor båtbutikk at eg sterkt foretrekker c-map istaden for Navionics, og selgaren var heilt enig men dei hadde ikkje lov og seie det til kundane.
Eg kjøpte tidlig ein 7" Interphase kartplotter som bruker c-map som bakgrunnskart.
På det tidspunktet hadde eg lite kunnskap med dei forskjellige plottermerka, og det var mest med tanke på pris eg valgte denne plotteren.
Noko seinare trengte min far ein kartplotter til sin nye båt, og på grunn av mykje positive omtaler i tester og media valgte han og gå for ein Lowrance HDS-10.
Denne Lowrance plotteren bruker Navionics kart som bakgrunnskart.
Eg likte godt Lowrance plotteren, men etter kvart som eg fikk meir brukererfaringer med denne fikk eg sett at det var store mangler i kartmatrealet.
Det er forskjellen mellom C-map og Navionics kartene eg ønsker og sjå litt nærmare på no.
Idag fikk eg knipsa nokre skjermbilder med min mobiltelefon for og kunne illustrere denne forskjellen.
Det må nemnast at eg har stilt på max tilgjengelig info på Lowrance maskinen og ein får ikkje opp noko meir info om ein zoomer meir.
Skjølv om båtane som eg bruker ikkje trenger meir en ca 0.5m vatn for flyte, kan det vere skummelt og gå over djupere grunner ute i havet da desse har ein tendens til og bryte når havbåra blir blir stor.
Eg synset derfor det er viktig og vite om grunnen er 1m djup eller 10m.
Her er først eit bilde fra Lowrance med Navionics kartbrikke. Legg merke til alle grunnene til høgre som ikkje står djupnen på.
Her er omtrent samme utsnittet på Interphase plotteren med c-map kartrikke.
Her er eit til samanligning til i samme område.
Først Lowrance:
Meir inn-zooma på samme området:
Så kjem Interphase kartplotteren med C-map:
Ein annen fordel med C-map for vi som liker og fiske er at kartet har på mange plasser info om kva botntype det er.
Om det er mudder, sand, skjelsand, berg, stein eller liknande.
Denne infoen finner du ikkje på Navionics sine kart.
Oppdatering 25.2.2013
Ej kom over ein Garmin plotter på ei båtmesse og fikk tatt nokre bilder av Garmin bluechart i samme område som eg har lagt ut av C-map og Navionics.
Garmin bilder:
Ut fra kva eg har fått samanlignet er garminkartene mykje betre en Navionics kartene og godt på høgde med C-map.
Kva ein velger av C-map eller Bluechart vil bli ein smaksak, eller eit valg kva plotter ein vil gå for.
Ein utulig gledelig overaskelse kom no tidlig i 2013 om at der vil komme C-map kart for Lowrance og Simrad plotterene.
Rekner med når C-map brikkene kjem for salg til desse plotterene så vil det bli ein del Navionics brikker på billigsalg.
Og dei Navionics brikkene blir da null verdt i mine auge.
Ein merknad eg har også sett med navionics kartene er at alle loddskudd blir vist som skvalpeskjær, dette gjer ikkje trygg navigering noko enklere for og seie det slik....
Ganske interressant! :)
SvarSlettInteressant. Skal tro om forskjellen i detaljoppløsning og opplysninger gjelder andre utsnitt i kongeriket også?
SvarSlettFlott og nyttig test! Gleder meg til fortsettelsen :) Forresten, vet du om en kan bruke c-map på lowrance sine kartplottere?
De fleste plottere selges med et såkalt "basekart". -Et kart med begrenset detaljinformasjon, som regel uegnet for navigasjon. Navionics Silver er et "Bundle produkt" *), som gjør at kartplotteren kan tas i bruk "ut av boksen" med et noe utvidet basekart, som skal ha minimum informasjon for sikker navigasjon. Denne informasjonen er begrenset, som illustrert over. Navionics Silver kan ikke kjøpes separat, og heller ikke oppdateres. Kun oppgraderes til Gold eller Platinium.
SvarSlett"Pre-loaded in select chart plotters. Minimum content for safe navigation. Not for sale as separate product. The chart plotters having Silver can accept additional Gold or Platinum+ products". ( http://www.navionics.com/en/marine-charts )
Navionics Gold og Platinium er fullverdige produkter på linje med C-Map over. Samme detaljnivå mht. navigasjon, men "Platinium" har flere "fancy" presentasjoner/funksjoner, for plottere som kan utnytte dette dette.
Jeg ble også oppmerksom på at Simrad igjen vil kunne leveres med C-Map.
Her er svar jeg fikk fra forhandler på forespørsel ang dette:
" (...)C-map kart og software for å lesse disse vil ikke være klar før i slutten av april. Vi har ikke fått priser på disse ennå heller. C-map kartene for Simrad og Lowrance vil være en litt forenklet versjon og vil ikke ha bilder eller informasjon om drivstoff, sykehus etc. slik vanligvis alle C-map kart har. Navinics Platinium 3D kart vil nok være et bedre alternativ."
(NB! Viktig forbehold her er at forhandler foreløpig ikke har mye informasjon... -Jeg har derfor valgt å ikke oppgi hvilken forhandler...)
(Jeg har selv en en Simrad CX33 med C-Map fra 2005. Jeg har vært fornøyd med at symboler i kart er veldig lik den som finnes i papirkart. Denne eldre versjonen er godt verktøy for å ta seg sikkert fram, men har tildels upresise plasseringer av navn, og nærmest komisk utvalg av byer når man zoomer ut. -På bilde som dekker strekningen Arendal til Kragerø er ingen av kystbyene mellom vist med navn, mens små tettsteder som bla Dølemo og Songe, som ligger opptil flere mil inne i landet er med... :-) )
Alle de tre store, C-Map, Navionics og Garmin BlueChart er gode produkter. Hvilken plotter som passer meg best er viktigere.
En britisk forhandler (www.yachtbits.co.uk) anbefaler å droppe Navionics Silver, hvis det er mulig å spare noen kroner på dette, og gå rett på Gold/Platinium:
(...)
Not available to purchase on its own, Navionics Silver cartography is supplied pre-loaded in some chartplotters as an enhanced base map.
It should also be noted that the update path for Silver is to purchase a Gold or Platinum cartridge. Silver can not be updated.
Our recommendation is, if it is an option, Buy the plotter without Navionics Silver, and then Buy Navionics Gold or Platinum Plus. (...)
http://www.yachtbits.com/navionics/_differences_between_formats_and_silvers_limitations.php
*) Bundling: Markedføringsstrategi som skal gi kunden en opplevelse av merverdi. Mest effektivt når "bonusproduktet" har lav produksjonskost ( f.eks en kopp kaffe for "bare" 10 kroner hvis du kjøper et wienerbrød. Produksjonskost for kaffen er kanskje under en krone...).
Produksjonkostnaden for "Navionics Silver" vil kun innebære å begrense informasjon som ligger i hovedproduktene, hvor utviklingskostnaden ligger.
http://en.wikipedia.org/wiki/Product_bundling
Diplomat, dei Navionics bilda du ser her i denne tråden er med navionics gold med alt av innfo påsatt.
SvarSlettEnig i at C-Map har flere vikgtige detaljer om dybde og det er helt nødvendig i navigasjon i urent farvann.
SvarSlettHar selv erfaring der det glapp grunnet manglende info i navionics kart. C-Map har blitt min greie.
Landmåler med kart på hjernen.